ساس تختخواب

ساس تختخواب نام عامیانه نوعی از حشرات است که : بدنی بیضی شکل و به رنگ قهوه ای مایل به قرمز دارند.و در سطح پشتی بدن دارای چروکیدگی های نامنظمی هستند …شرکت سمپاشی در مشهد.

آشنایی با ساس و مبارزه با آن

شناسائی :

ساس تختخواب نام عامیانه نوعی از حشرات است که : بدنی بیضی شکل و به رنگ قهوه ای مایل به قرمز دارند.

در سطح پشتی بدن دارای چروکیدگی های نامنظمی هستند.

حشره تازه از تخم درامده تقریباً بی رنگ اما بسیار شبیه به فرم بالغ  است تنها تفاوت انها در کوچک بودنشان است.

پس از خونخواری ، حشره بالغ به رنگ قهوه ای مایل به قرمز و حشره تازه از تخم درآمده .( که نمف یا پوره نامیده می شود ) به رنگ قرمز یا زرشکی در می آید.

عادت زندگی و طرز رفتار ساس :

از انسان خونخواری می کند. اما در صورتی که میزبان  انسانی در دستری نداشته باشد از خون پرندگان و جوندگان نیز تغذیه نماید.

شب هنگام  زمانی که میزبان در خواب است .خونخواری می کند و بعد از آن به پناهگاه خود باز می گردد.

به هنگام روز داخل درزها و شکاف های کف و دیوار اماکن وسایل چوبی ، تختخواب ، تشک، زیر قاب عکس ها ، کاغذ دیواری ولابلای صفحات کتاب و کاغذ و نیز درون پشتی ها و پشت قرمز ها مخفی می شود .

اهمیت بهداشتی ساس :

خونخواری از انسان

-ایجاد خارش و کهیر و در نتیجه بر هم خوردن  آرامش و آسایش انان

-ایجاد بوی نامطبوع در اثر ترشح نوعی ماده روغنی از بدنشان

چگونه به وجود آلودگی با ساس  پی ببریم:

مشاهده لکه های خون  و نقاط تیره رنگی که در اثر مدفوع توسط حشره روی ملافه، تشک، لباس خواب و دیوار ایجاد می شود .

استشمام بوی نامطبوع انها در مواردی آلودگی شدید.

انتشار آلودگی ساس

ساس از راه لباس ، تختخواب ، لوازم خواب و مبلمان دست دوم و نیز راه چمدان مسافران به اماکن تازه و غیره آلوده راه پیدا می کند .

رعایت اصول بهداشتی مثل :

۱-       بخارشوئی تشک های خوشخواب.

۲-       تکاندن تشک های معمولی و سنتی و همچنین بالش ها و کشیدن جاروبرقی بروی آنها .

۳-       شستشوی منظم و تعویض مداوم ملحفه و روبالشی .

۴-       جارو کشیدن روزانه منزل ، مبلمان و اثاثیه داخلی منزل بخصوص لابلای فرو رفتگی ها و چین خوردگی های  انها با استفاده از جاروی برقی.

۵-تعمیر شکاف های موجود در گچ دیوار.

۵-تعمیر برامدگی های ایجاد شده در کاغذ دیواری .

۶-رنگ امیزی و تعمیر لوازم قدیمی  چوبی بخصوص محکم کردن اتصالات میان قطعات.

۷-گذراندن شعله شمع از زیر فنر های تختخواب و درزها و شکاف های ان در صورتی که فلزی باشد.

۸-استفاده از سموم موثر و مجاز بهداشتی .

۹-مشورت با مراکز بهداشتی و شرکت های متخصص در مبارزه با حشرات و جانوران موذی .در اماکن عمومی که دارای مجوز معتبر و رسمی از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی باشند .

شرکت سمپاشی در مشهد پاکدون_ ساس ها _موجودات مزاحم

بطور کلی ساس ها موجودات مزاحمی بوده. هر دو جنس نر و ماده آن در تمام مراحل نمفی و بالغ خونخوار بوده  .و در شب فعالند. و چون در هنگام خونخواری بزاق ترشح کرده ایجاد تحریک و خارش شدید می کنند .

در طی روز در زمانیکه خونخواری صورت نمی گیرد .نمفها و بالغین بی حرکت در محلهای تاریک و خشک مانند شکاف ها و درز لوازم چوبی منزل ، دیوارها ، سقف ها ، لابلای کفپوشهای چوبی، زیر درز کاغذ دیواری ، بین تشک و تختخواب و نیز  قاب عکسها مخفی می شوند .  ساسها از نور گریزان بوده و درشبها فعالیت می کنند. ساس بدن را میگزد و خون را می مکد. گزش آن باعث خارش –تورم و التهاب .میگردد.

ساسها هیچ بیماری را به انسان منتقل نمی کنند ولی گزش آنها ممکن است .ایجاد کم خونی و آلرژی نماید که بستگی به حساسیت افراد و تعداد گزشهای وارده دارد.

 وسایل مورد نیاز برای مبارزه با ساس

لباسها را به رخت آویز آویزان کنیم

رنگ برای دیوارها

نوار پلاستیک یا بتونه برای پرکردن .درز و شکافها – چسب نواری برای گرفتن حاشیه قاب عکس ها پنجره ها و غیره

شرکت سمپاشی در مشهد پاکدون_ساسها _اجناس دست دوم

 ساسها توسط اجناس دست دوم خریداری شده .و یا  وسایل چوبی کرایه ای مثل میز و صندلی مجالس صورت می گیرد . یک ساس بالغ می تواند یک کلنی ساس بوجود آورد ساسها دارای بوی خاصی هستند .که نتیجه ترشح غدد موجود در بند سوم سینه آنها می باشد.

 از ورود اتفاقی ساسها به خانه از طریق لباسها و چمدانها جعبه ها و مبل و صندلی جلوگیری کنیم.

مبل و صندلی و تختخواب و رخت خواب را از منزل بیرون برده. و با زدن ضربه و تکان دادن ساسها را از آنها جدا کنید.

آب جوش روی قاب و تخت خواب  بریزید.

شعله شمع روشن را زیر فنرهای تختخواب و درز و شکافها بگردانید.

مبارزه با ساسها

اساس مبارزه با این حشرات انجام سمپاشی ابقایی در داخل اماکن بوده .وبایستی عمل سمپاشی را صبح زود انجام داد

 مناطق مورد سمپاشی شامل قسمتهای مختلف تختخواب ، تشکها ، وسایل چوبی ، پشتی ها و کلیه درزها و شکافهای موجود در کف اتاق و دیوارها      می باشد.  یک روش ساده مبارزه با ساس استفاده از جاروبرقی برای درز و شکافها و حتی تختخواب می باشد از طرفی شستشو با آب داغ و سپس اتو کشی نیز بسیار موثر است.

سموم مورد مصرف ساسها

گامگسان ۵/۰% و در صورت بروز مقاومت مالاتیون ۲-۱% ، دیازینون ۵/۰% ، دی کلرووس ۵/۰%  ، پریمفوس متیل به میزان ۱۰ گرم ماده موثر در لیتر ، دلتامترین به میزان ۰۵/۰ گرم در لیتر استفاده از ترکیبات پیروتروئیدی مانند بیورزمترین Bioresmetrin ،  پرمترین  یا سیپرمترین به مقدار ۲-۱ گرم در لیتر به فرمولاسیون  حشره کش های فوق به دلیل تحریک این حشرات و خارج کردن آنها از محلهای اختفاء و در نتیجه تماس با حشره کش بسیار مفید خواهد بود.

گونه ساس

هفتاد و چهار گونه ساس از خانواده سیمیسیده از انسان خونخواری می کنند . از این ۷۴ گونه ، شایع ترین گونه CIMEX  LECTULARIOUS  می باشد که به ساس تختخواب معروف است . گونه هایی از ساس وجود دارد. که خفاش ، پرستو و کبوتر میزبان آن گونه ها می باشند . اما این گونه ها نیز با دستیابی به فرصت مناسب می توانند.بر روی بدن انسان خونخواری کنند .

 بیولوژی ساس :

 دو نوع ساس که از نظر بهداشتی برای انسان اهمیت دارد ، CIMEX  LECTULARIOUS (ساس تختخواب) و   HEMIPTERUS CIMEX (ساس گرمسیری) می باشد . این دو نوع ساس از روی پیش سینه یعنی اولین قسمت سینه از هم تشخیص داده می شوند .

قسمت پیش سینه ساس تختخواب معمولی پهن تر و حاشیه انتهایی آن صافتر از نوع گرمسیری است . ضمائم دهانی ساس شامل دو لوله توخالی می باشد. که از طریق یک لوله ، بزاق دهان خود را که حاوی مواد ضد انعقادی می باشد ، وارد بدن انسان می کند .و از طریق لوله دوم خون را می مکد. مراحل تکاملی ساس شامل مرحله تخم ، ۵ مرحله نمفی و مرحله بالغ می باشد .

ساس بالغ

ساس بالغ ، قهوه ای رنگ ، دارای بدنی تخت و بیضی شکل است که طول بدنش قبل از خونخواری به ۴تا ۵ میلیمتر می رسد . بعد از خونخواری ، بدن ساس به رنگ قهوه ای متمایل به قرمز در می آید .

ساس ها در طی هر ۵ مرحله نمفی و قبل از هر بار تخم ریزی نیاز به خونخواری پیدا می کنند . گرمای بدن انسان و دی اکسید کربن عمل بازدم انسان، ساس ها را به خود جلب می کند .

ساس تختخواب میربان های دیگر مانند خفاش ، مرغ و حیوانات اهلی را نیز مورد تهاجم قرار می دهد . به طور معمول عمل خونخواری قبل از طلوع آفتاب انجام می پذیرد و بعد از خونخواری ساس ها به پناهگاههای خود باز می گردند .

ساس ها در مرحله نمفی

ساس ها در مرحله نمفی پس از یک وعده خونخواری می توانند .تا دو ماه و ساس های بالغ تا بیش از یک سال بدون خونخواری به حیات خود ادامه دهند .

گزش ساس دردناک نمی باشد ، اما رسوب بزاق ساس در لایه صدمه دیده .اپیدرم باعث ایجاد حساسیت می شود . در موردانسان معمولاً نقاطی مثل بازوها و شانه ها درگیر گزش ساس می شوند .

ساس تختخواب در ملحفه ها و روبالشی ها ، درزها و شکاف های موجود در ساختمان ها و در زیر کاغذ دیواری ها پنهان می شود .

خصوصیات ویژه ساس

به خاطر خصوصیات ویژه ساس ، از جمله طبیعت مرموز این حشره ، اندازه بخصوص آن و پوشش سخت بدنش باعث می شود. وجود ساس در مکانهای آلوده تداوم یابد . ساس در طی روز در جاهای مختلف پنهان می شود .و در ساعات آرام شب بر روی بدن انسان خونخواری می کند .

ساس ماده در طول زندگی خود تقریباً ۲۰۰ تخم بر جای می گذارد . (حدود ۱ تا ۱۲ تخم در روز) .

ساس ماده تخم ها را روی سطوح ناصاف قرار می دهد .و آنها را با یک ماده سیمانی شفاف به سطح می چسباند . در عرض ۶ تا ۱۷ روز ، نمف ساس که غالباً بی رنگ است ، از تخم خارج می گردد . بعد از گذرانیدن ۵ مرحله نمفی که که حدود ۱۰هفته به طول می انجامد ، نمف ها به مرحله بلوغ  می رسند و ساس بالغ ۱۰ ماه زنده می ماند .

از آنجایی که ساس ها حشراتی محتاط هستند ، اغلب تشخیص پناهگاههای آنان کار دشواری است . به هر حال وقتیتعداد ساس ها زیاد می شود بوی بدی از ترشحات روغنی بدن آنها متصاعد می شود .

نشانه دیگر وجود ساس ، تشخیص لکه های مواد دفعی ساس بر روی محل رفت و آمد آنها می باشد .

 انتشار ساس :

 محل زندگی انسان ، آشیانه پرندگان و لانه خفاش مناسبترین مکان برای زندگی ساس است ، زیرا هم محل مناسبی برایپنهان شدن ساس است .و هم موجوداتی در آن ساکن هستند .که ساس می تواند بر روی بدن آنها به خونخواری بپردازد .

چهارچوب پنجره ها ، پشت قاب عکس ، درز و شکاف داخل دیوار ، اثاثیه منزل ، پشت کاغذ دیواری ها و صفحات چوبی یا زیرفرش و موکت و حتی چینهای پرده بهترین پناهگاه برای ساس می باشد .

اهميت بهداشتي ساسها

اهميت بهداشتي  :

خونخواري از انسان

-ايجاد خارش و كهير و در نتيجه بر هم خوردن  آرامش و آسايش انان.

-ايجاد بوي نامطبوع در اثر ترشح نوعي ماده روغني از بدنشان.

آلودگي ساسها

چگونه به وجود آلودگي پي ببريم:

مشاهده لكه هاي خون  و نقاط تيره رنگي كه در اثر مدفوع توسط حشره روي ملافه، تشك، لباس خواب و ديوار ايجاد مي شود .

استشمام بوي نامطبوع انها در مواردي آلودگي شديد.

انتشار آلودگي

انتشار آلودگي

ساس از راه لباس ، تختخواب ، لوازم خواب و مبلمان دست دوم و نيز راه چمدان مسافران به اماكن تازه و غيره آلوده راه پيدا مي كند .

رعايت اصول بهداشتي مثل :

۱-       بخارشوئي تشك هاي خوشخواب.

۲-       تكاندن تشك هاي معمولي و سنتي و همچنين بالش ها و كشيدن جاروبرقي بروي آنها .

۳-       شستشوي منظم و تعويض مداوم ملحفه و روبالشي .

۴-       جارو كشيدن روزانه منزل ، مبلمان و اثاثيه داخلي منزل بخصوص لابلاي فرو رفتگي ها و چين خوردگي هاي  انها با استفاده از جاروي برقي.

۵-تعمير شكاف هاي موجود در گچ ديوار.

۵-تعمير برامدگي هاي ايجاد شده در كاغذ ديواري .

۶-رنگ اميزي و تعمير لوازم قديمي . چوبي بخصوص محكم كردن اتصالات ميان قطعات.

۷-گذراندن شعله شمع از زير فنر هاي تختخواب و درزها و شكاف هاي ان در صورتي كه فلزي باشد.

۸-استفاده از سموم موثر و مجاز بهداشتي .

۹-مشورت با مراكز بهداشتي و شركت هاي متخصص در مبارزه با حشرات و جانوران موذي در اماكن عمومي كه داراي مجوز معتبر و رسمي از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي باشند .